Tips fra Tina - unngå matsvinn hjemme

 

Tips for å redusere matsvinn hjemme:

Jeg har blitt så glad i hjemmelaget bananbrød at jeg ofte kjøper bananer og lar dem bli helt brune med vilje. Jeg har sjelden tålmodighet til å bake, men bananbrød er kjempelett og raskt å lage. Test ut denne oppskriften neste gang du har brune bananer på kjøkkenbenken, så slipper du å kaste dem.

2 (over)modne bananer
2 egg
100g ekte gresk eller tyrkisk yoghurt (ca. 10% fett)
200g havremel (jeg kjører bare havregryn med stavmikser)
100g speltmel eller hvetemel (for glutenfri variant bruker du kun glutenfritt havremel)
1 dl valgfri melk
1 ts bakepulver
1ts natron
Vil du ha det enda søtere kan du tilsette 20-40g sukker, men husk at bananene allerede inneholder mye sødme.
Kanel, kardemomme og muskat

Jeg tilsetter ofte litt hakket mørk sjokolade!

Mos bananene med gaffel eller stavmikser. Pisk inn eggene og yoghurten. Bland alt det tørre og sil det over i røren. Vend forsiktig inn, ikke rør for mye- da kan brødet bli litt for kompakt. Bak i ovnen på 180 grader i 45-50 minutter. Test om brødet er ferdig med en gaffel e.l. før du tar det ut av ovnen. La det avkjøles på rist og nyt med brunost, peanøttsmør eller syltetøy for eksempel.

Et annet alternativ man kan lage er banan cookies:
2 modne bananer
1 egg
1 dl peanøttsmør
3 dl havregryn
1 ts honning
1 ts bakepulver
50g hakket mørk sjokolade

Mos bananene og pisk sammen med egg og peanøttsmør. Tilsett resten av ingrediensene og fordel kjeksene på et brett (ca. 1 SS per cookie). Klem litt flate. Stek midt i ovnen på 180 grader i 15-18 minutter. Avkjøl på rist.

Glemmer du også ofte å spise bananene før de plutselig har blitt helt brune? Fortvil ikke, brune bananer er nemlig fantastiske å bruke i (enkel) bakst.

 
 
NyhetsbrevGasta Design