Oppskrift - varmende høstgryte

 

Høsten er tiden for lune deilige supper og gryter. Thomas, kjøkkensjef på Gullhaug torg, har snekret sammen en gryte basert på høstens grønnsaker med oksehøyrygg. 

Oppskrift fra kantinen
I kantinen får vi ofte spørsmål om oppskrifter. Sannheten er at vi veldig sjelden bruker oppskrifter, vi bruker forholdsvis sunn fornuft og hva vi føler for (så det er ikke helt feil, når vi sier der er kjærlighet i maten), men jeg skal forsøke å lage en oppskrift til dere. En ting må jeg dog be dere om å ha i bakhodet når det kommer til oppskrifter, de er bare forslag til en rett. Hvis du ikke liker sellerirot så bruk pastinakk i stedet, liker du også pastinakk, jammen så tilføyer du også det til retten 😊

Gryte med oksehøyrygg:
1 kg oksehøyrygg i 3x3 cm
200 gram kepaløk i tern
350 gram gulrot i tern – chunky style
350 gram sellerirot i tern - chunky style
200 gram kålrot i tern - chunky style
2 fedd hvitløk – knust
6 dl oksekraft
3 dl rødvin
1 boks hakkede tomat (ca. 400 gram)
2 laurbærblad
1 ss hakket rosmarin (tørket kan brukes)
1 ss hakket timian (tørket kan brukes)
Salt og pepper etter smak
Evt. litt maizena for en tykkere saus

Start med å brune kjøttet i en varm gryte (bruk en smaksnøytral olje). Stek litt om gangen for å forhindre at kjøttet ikke koker. Stek heretter løk, hvitløk, kålrot, sellerirot og gulrot til de er lett gyllen og fjern dem fra gryten. Reduser rødvinen til halvparten, tilsett deretter oksekraften, tomat, laurbær, rosmarin og timian, og gi det et oppkok. Hvoretter kjøtt og grønnsaker tilsettes. Nå skal gryten stå og kose koke (ikke fosskoke) i ca. 2 1/2 timer. Test om kjøttet er mørt. Smak gryten til med salt og pepper.  Gryten kan jevnes med maizena, men være forsiktig når den jevnes, da kjøttet lett kan falle fra hverandre. 

Og Smick smack smuu så er der gryte!

Som tilbehør til denne gryten kan jeg anbefale potetpuré:
1.     La potetene dampes helt tørre før de moses.
2.     Bruk like deler smør og hel-melk.
3.     Potetpuré blir ikke dårligere hvis du koker 4 fedd hvitløk med potene.

 
 
NyhetsbrevGasta Design